mandag 12. april 2010

Islamic Cairo

Folkelivet i Muski
Trange gater i Khan al Khalili
Uteplassen i Al Azhar moskeen

Den delen av byen som kalles Islamic Cairo, muligens fordi konsentrasjonen av moskeer er påfallende høy, regnes som selve hjertet av Kairo. Den tradisjonsrike basaren Khan al Khalili regnes som et naturlig høydepunkt i denne bydelen. Man kan ikke reise hjem fra Egypt og påstå at man har opplevd arabisk kultur uten å ha vært her.

Hvordan komme dit

Den enkleste måten å komme til Khan al Khalili på er, som ellers i Kairo, å ta taxi, men det er heller ikke mer enn en halvtimes fottur hvis man finner veien. Vi valgte å først finne frem til den lille parken al Ataba, og derfra følge gågaten Muski som leder rett inn til Midan Hussein, et torg i sentrum av Khan al Khalili.

Den første delen av turen var den vanskeligste, ikke bare fordi vi ikke hadde noe skikkelig kart over området, men også fordi det krever en viss trening å være fotgjenger i trafikken i Kairo. Men folk var hjelpsomme, og selv om engelskkunnskapen deres var så som så klarte vi for det meste å gjøre oss forstått. Den siste gangen vi spurte om veien til Muski fikk vi vite at vi faktisk sto midt i den.

Da vi hadde funnet Muski var det bare å følge veien rett frem for å komme til Midan Hussein. Veien var befriende fri for biler, men vi måtte se opp for en og annen sykkel trekkende på et lass som var en lastebil verdig. I begynnelsen var gaten og bygningene rimelig shabby, men etterhvert som vi nærmet oss Midan Hussein virket strøket mer vedlikeholdt i takt med at mengden med turister økte. Folkemengden i gaten gjorde at vi måtte passe godt på for å ikke miste hverandre av syne. Dette var i seg selv en utfordring fordi folkelivet i gaten, som er så ulikt hva vi var vant med, gjorde sitt for å trekke oppmerksomheten i en annen retning.

Khan al Khalili

Khan al Khalili er Egypts mest berømte basar med en historie som strekker seg tilbake til middelalderen. Ikke minst derfor er det den basaren som trekker flest turister. Mange erfarne Egypt-farere mener at den har blitt for turistifisert, men for førstegangsreisende gir den likevel et fint innblikk i den arabiske basarverden, og dessuten er det muligens det beste av Egypts shopping-steder for den som er ute etter noe man ikke finner i butikkene hjemme til priser som vi ellers bare kan drømme om.

I basarene er det evnen til å prute som avgjør prisen. Selgerne er vant med turister og hjelper dem gjerne med å komme inn i faget, men siden de er såpass vant til å handle med pengesterke turister må man nok også regne med at de tar seg bedre betalt her enn i mindre sentrale deler av Islamic Cairo.

Et av landemerkene i Khan er kaffehuset Fishawi, som har holdt døgnåpent i over 200 år. En kopp med te eller tyrkisk kaffe her anbefales ikke bare fordi det regnes som obligatorisk under et besøk i Kairo, men også fordi det er et behagelig sted å trekke seg tilbake mellom prute-slagene og nyte atmosfæren. Selv om man heller ikke her slipper helt unna forbipasserende selgere og skopussere, er disse mindre pågående enn ellers, antakelig fordi de vil bli kastet bort av personalet hvis de plager gjestene for mye.

Al Azhar moskeen

Det hører liksom til, når man for første gang er i et muslimsk land, å besøke en moske. Vi valgte å ta en titt på Al Azhar, som ligger rett over gaten fra Midan Hussein. Det er tydeligvis en moske som er vant med turister, og like ved inngangen ble vi grepet tak i av en guide som tilbød seg å vise oss rundt. For oss som ikke er videre kjent med moskeer, var det greit å ha med seg en guide, slik at vi var sikre på at vi ikke tråkket inn på upassende områder. Guiden var dessuten svært energisk og viste oss rundt, forklarte og sang, og var nesten verd de 20 pundene han tilslutt ville ha i baksheesh. I tillegg kostet det 5 pund å komme inn.

Al Azhar viste seg å ikke bare være en ærverdig og vakker moske fra år 970, men også verdens eldste fungerende universitet. Ved inngangen måtte vi ta av oss skoene, og Ina fikk et stort slør som ikke helt passet til hennes stil til å dekke hodet med. Etter den guidede turen kunne vi bevege oss som vi ville inne i bønnesalen og ute på den marmorbelagte plassen. Et besøk i en moske stimulerer ikke bare kunnskapen om andre religioner, men er også et egnet sted for å søke litt fred og ro fra kaoset i byen utenfor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Blogglisten