søndag 2. mai 2010

Det Egyptiske Museum

Ikke enkelt å ta bilde av Tutankhamons maske gjennom glassmonter
Statue av farao Kefren
Det er ikke mange, om noen, museer i verden som har en samling som kan måle seg med skattene i Det Egyptiske Museum. De viktigste funnene fra utgravninger i hele landet er samlet her, noe som innebærer alt fra verdifulle gjenstander fra kongegravene til hele relieffer og gigantiske statuer som er berget ut fra forfalne templer.

Inngangsbilletten kostet 20 pund, pluss 10 for å ha med et kamera (bruk av blitz er naturligvis forbudt). Det var halv pris for studenter. Dersom man passer på å ta til venstre etter inngangen får man utstillingene ordnet i kronologisk rekkefølge, fra Det Gamle Riket til gresk-romersk tid. Vi fikk god nytte av Lonely Planet som veiviser og guide i museet, men ønsker man å få maksimalt ut av besøket kan det lønne seg å kjøpe en bok i suvenir-butikken.


Mens utstillingene i museets første etasje er i kronologisk rekkefølge er utstillingene i annen etasje er inndelt tematisk, med konge-mumiene og de største gravfunnene som de viktigste utstillingene. Vi fikk (heldigvis) ikke tid til å se på konge-mumiene, og det faktum at den utstillingen hadde en egen inngangsbillett på 40 pund gjorde det lettere å prioritere andre utstillinger.


Den mest imponerende utstillingen er den som viser skattene fra Tutankhamons grav. Samlingen er overveldende, og det kan ikke være mange andre steder hvor så mye gull er samlet på ett sted. Kort oppsummert viser samlingen diverse statuer og statuetter fra graven, et utvalg med ekslusive møbler, og ikke minst de x antall sarkofagene som hadde vært puttet inni hverandre og hvor kongens mumie ble funnet i den innerste. Over ansiktet hadde mumien en maske av gull som skulle gjenspeile kongens ansikt. Denne masken er kanskje den mest berømte og imponerende gjenstanden på hele museet.


Fordi det er forbudt å bruke blitz i museet, i tillegg til at mange av gjenstandene befant seg i montere, var det vanskelig å fotografere med vanlig kompakt-kamera, noe bildet av Tutankhamons dødsmaske viser. Regn derfor med høyt svinn på bildene, og gjør gjerne flere forsøk ved hver gjenstand. Ellers var det interessant å legge merke til alle studentene og forskerne som studerte gjenstandene mens turistene tråkket rundt dem. De kunne sikkert ønsket seg litt roligere arbeidsforhold.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Blogglisten