fredag 27. oktober 2017

Kadriorg og Peter den stores sommerpalass


Palass i barokk stil. Stor hage foran.
Peter den stores sommerpalass og hage.

Etter at Peter den store hadde tatt Estland fra svenskene på begynnelsen av 1700-tallet valgte han å bygge et sommerpalass i Tallinn. Dette er byens fremste severdighet utenom gamlebyen.

Palasset er i Kadriorg, en bydel ca tre kilometer øst for gamlebyen. Den enkleste måten å komme seg hit er med trikk. Vi kjøpte enkeltbilletter for to euro fra sjåføren ved å legge penger i en luke, så kom billetter og vekslepenger i retur. Fem holdeplasser senere gikk vi av ved utkanten av den store parken som omgir slottet. Denne parken alene kan være verdt turen, særlig når høstfargene er som nå. En paviljong midt i et basseng med fontener ble vår første fotostopp. Etter å ha gått et stykke videre dukket slottet etterhvert opp mellom trærne.

Stor dam i en park med en fontene og pavilion.
Fontene i Kadriorgparken.


Slottet er av moderat størrelse og bygget i barokk stil. Det er mest imponerende fra baksiden, hvor det også er en flott hage. Slottet brukes i dag som kunstmuseum, som er et greit krydder for de som primært ønsker å se slottet innvendig. Det mest prangende rommet er naturlig nok hovedhallen, som gikk over flere etasjer og dermed var ekstra høyt under det dekorerte taket.

Kadriorgpalasset sett forfra.


De andre rommene ble brukt til kunstutstillingen, som for det meste besto av kunst fra 17-1800-tallet, til dels av russiske adelige, til dels av bibelmotiver og landskapsbilder. De fleste kunstnerne var russiske eller italienske etter navnene å dømme, men ingen navn jeg kjente fra før. De bildene jeg likte best var plassert i den øverste etasjen, og var portretter av mennesker som hadde blitt litt mer tæret av livet enn de adelsfolka som var avbildet i etasjen under. Det er også verdt å merke seg kaminene som står i hvert rom. Noen av dem er dekorert med fliser som hver seg har et eget motiv.

Hovedsalen i palasset.


Portrett av Peter den store og en kamin. Kunstverk på hver sin måte.


Maleri av en gammel mann med langt hår og stokk.
Gammel mann med stokk. Min favoritt.


Ellers er Kadriorg et område som er verdt en rusletur i seg selv. Parken er allerede nevnt, men bydelen består også av en fin trehusbebyggelse for folk som synes det er stas å bo nær slottet. Riktignok synes ikke dette like godt på alle bygningene.

Resten av bydelen er også verdt en rusletur.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Blogglisten