mandag 3. mai 2010

Luxor

Luxor i skumringen. Sett fra vestsiden mot øst.
Luxor er en by som ligger på ruinene av oldtidens Theben, mellomriket og Det nye Rikets hovedstad. Ved denne byen, som er på størrelse med en mellomstor norsk by, finner man et enormt utvalg av graver og templer fra det gamle Egypts storhetstid. Selv om byen i stor grad lever av turismen kommer man likevel nært innpå det egyptiske dagliglivet, og skulle man få behov for å slappe av litt er en seiltur på Nilen med felucca varmt å anbefale.

Østsiden
Byen ligger på begge sider av Nilen, men det er på østsiden man finner byens sentrum og de fleste nødvendige fasiliteter.

Vestsiden
Under vårt opphold i Luxor bodde vi på vestsiden av Nilen. Denne bydelen er mindre og fattigere på fasiliteter, men dermed også roligere med større håp om å gå i fred. Dessuten er man nærmere de fleste severdighetene.

Necropolis
Necropolis, eller de dødes by, er betegnelsen for området hvor de gamle egyptere gravla sine døde og faraoene bygget sine gravtempler. De mest berømte severdighetene her er Kongenes og Dronningenes Dal, samt templene etter bl.a. Ramses II og Hatshepsut.

Karnak tempelet
Et lite stykke nord for Luxor ligger tempelet Karnak, som er et enormt kompleks hvor alle faraoene etter tur ga sitt bidrag til byggingen.

Felucca på Nilen
Når man har sett seg mett på templer og gravkammere er en seiltur med felucca på Nilen til Banana Island en utmerket måte å slappe av på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Blogglisten