tirsdag 4. mai 2010

Mat i Luxor

Køfte i pitabrød, slik det serveres utenfor Medinat Habu
Terningkast: 4. Vi fikk et bedre innblikk i utvalget av spisesteder i Luxor enn hva vi gjorde i Cairo, og jevnt over var vi godt fornøyde med hva vi fikk servert. Den første dagen i Luxor spiste vi i den ekstreme budsjett-enden av skalaen, nemlig på en svært enkel kylling-grill som vi hadde blitt anbefalt av hotell-betjeningen. Spisestedet holdt til i et skur ved hovedgaten gjennom vestsiden og ble betjent av en svært hyggelig, ung kokk og katten hans. Til tross for stedets noe forslummede ytre, var kyllingen vi ble servert sammen med ris (vi droppet salaten) svært saftig og god. Den samlede summen for kylling og cola for to pluss litt driks til kokken ble 30 pund (ca. 70 kroner).

Neste kveld valgte vi den motsatte enden av skalaen (etter vårt budsjett) og spiste middagen på Restaurant Africa, nok en gang etter hotellets anbefaling. Her ble vi servert en ferdigkomponert meny med linsesuppe, lam stekt i tomatsaus i en keramikkbolle, med friterte auberginer (nydelig!), poteter og grønnsaker som garnityr. Til dessert ble vi servert en slags kokos-kake. I ettertid er jeg villig til å si at dette var det beste måltidet vi ble servert i Egypt. Hele gildet kostet 62 pund (ca. 140 kroner), inkludert en Stella til hver av oss.
østsiden spiste vi en kveld på et sted med navn Amoun, som er en stor og støyende uteservering i Luxors travleste område som sant å si ikke har noe spesielt eksklusivt ytre, men som serverte oss god og rimelig sheesh kebab og lam i tomatsaus samt en cola til hver for 32 pund (ca. 75 kroner).

Siste kvelden i Luxor spiste vi på Ali Baba café som ligger nær den sørlige enden av Luxor-tempelet. Serveringen foregår på en takterrasse som man kommer til etter å ha klatret opp en litt sliten vindeltrapp. Den overmåte festlige (syntes han ihvertfall selv) kelneren serverte oss køfte og reisens beste sheesh kebab, samt to Stella som trakk opp prisen til i overkant av 50 pund (drøye 120 kroner).

Lunsjen vår kjøpte vi på steder som lå gunstig til i forhold til severdighetene. For det meste var denne maten køfte eller kylling i pita eller baguetter (egyptske baguetter likner mest på pølsebrød). Maten vi ble servert varierte ikke så mye i smak fra sted til sted, men servicen var sterkt varierende. Det koseligste stedet (hvis vi ser bort i fra toalettene) fant vi utenfor Medinat Habu, hvor det var god service og en avslappet atmosfære. Ikke fullt så god var servicen på Marsam Hotel i nærheten av Ramesseum hvor vi, til tross for at det var anbefalt av Lonely Planet, ikke følte oss helt velkomne. Man føler seg liksom litt dum når man må spørre om det er servering her.

Aller verst var servicen der vi spiste etter å ha besøkt Karnak-tempelet. Vi angret bittert på at vi ikke hadde trodd på innkasterne på restaurantene nærmest tempelet som fortalte oss at Peace, som vi egentlig hadde tenkt oss til, hadde vært stengt i 3 måneder da dette viste seg å faktisk være sant. Plan B gikk dermed ut på å finne et serveringssted langs Nilen, noe det viste seg å være færre av enn vi hadde trodd. Til slutt fant vi et hotell hvor det var servering i haven, men nok en gang måtte vi spørre om dette, noe som ellers er totalt unødvendig i Egypt. Servicen var nesten totalt fraværende og maten var heller tørr og uten smak. Til slutt ble vi appåtil på en ganske uproff måte bedt om å betale og gå. Min konklusjon etter denne opplevelsen er at man kan spare seg bryderiet med å oppsøke spisesteder langs elvepromenaden når man befinner seg utenfor sentrum av Luxor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Blogglisten