søndag 2. mai 2010

Pyramidene på Saqqara

Zosers pyramide - verdens eldste pyramide
Ina og taxisjåføren Sami
Inngangen til Zoser komplekset - sett fra innsiden
På vei inn i Tetipyramiden
Ptah-Hotep tar seg et glass
Et spennende og mindre heseblesende alternativ til å besøke pyramidene på Giza er å ta en tur til Saqqara, en drøy halvtimes kjøretur syd for Kairo. Her får man følelsen av å være mer i hælene på arkeologene, siden vi nå befinner oss langt utenfor byen, ikke har brede, asfalterte veier mellom attaksjonene som fortsatt ligger halvveis begravet i sanden. Pyramidene her er ikke like imponerende som de på Giza, men til gjengjeld kan stedet by på den største samlingen med pyramider i Egypt, blant dem verdens eldste pyramide, Zosers pyramide. Hasslere finnes det riktignok også her, men ikke på langt nær så pågående og frekke som på Giza. Derimot har guidene delt attraksjonene mellom seg, slik at når man kommer ned i en grav står det allerede en guide og venter på deg, og han blir det ikke så lett å ignorere. Men de er vanligvis fornøyde etter et par pund, så noe stort problem er det ikke.

Hvordan komme dit

For å komme seg til, og ikke minst rundt i Saqqara, er man avhengige av å leie en taxi for minst en halv dag. Når man er i Kairo må man uansett reise mye med taxi, så når man finner en sjåfør som man liker kan det være en god ide å spørre om hvor mye han tar for en halv dag. Det er stort overskudd på taxisjåfører over hele Egypt og det er hardt om beitet, så det bør ikke være vanskelig å forhandle seg til en god deal.
Vi fant vår sjåfør Sami på denne måten, og han tok 60 pund for å være disponibel i 4 timer. Vi var så fornøyde med han at vi til slutt gav han 70, til tross for at turen ble en halvtime kortere enn beregnet.

Kjøreturen til Saqqara er en opplevelse i seg selv. Fra sentrum av Kairo til Saqqara kan man se et folkeliv med et spekter som er noe helt annet enn hva vi er vant med hjemme, med moderne mennesker i sentrum, travende hester med fullastede kjerrer langs innfartsveiene, små butikker med utstillinger i veikanten langs landeveien og arbeidende okser og beitende sauer på jordene. Men vi ble også vitner til den ytterste fattigdommen i jordhyttene langs kanalen som går langs veien.

Etterhvert som man nærmer seg Saqqara blir det også påfallende tett mellom teppeskolene langs veien, og de hadde gjerne navn etter en egyptisk gud eller farao. Sami klarte å overtale oss til å stoppe ved en av skolene (for hvilket han ble belønnet med en Pepsi av skolen). Der fikk vi en rask innføring i hvordan tepper knytes (Ina fikk til og med knyte et par knuter), og deretter se på utstillingen av ferdige tepper. Vi fikk tilbud om å kjøpe tepper til 25% rabatt, men valgte å gå tomhendte ut igjen, med alle penger i behold, uten at noen protesterte på det(!).

Zosers trappepyramide

Den viktigste attraksjonen på Saqqara er intet mindre enn verdens første pyramide, også kalt trappepyramiden, som var klar for å huse farao Zosers lik da han døde i 2611 f.kr. Pyramiden viser med sin trappeform at den geniforklarte arkitekten Imhoteps opprinnelige ide med å bygge pyramider var å bygge flere mastabaer, gravkammere i stein som inntil da var den vanlige måten å gravlegge på, oppå hverandre. Senere har byggestilen endret seg slik at trinnene har blitt glattet ut, slik man bl.a. kan se på pyramidene på Giza.

Pyramiden er en del av et større kompleks, hvor det restaurerte inngangspartiet nesten er en attraksjon i seg selv, hvor man går gjennom en hall med intet mindre enn 40 søyler. Her inne ligger alle guidene på lur, så hvis man ønsker å komme inn i komplekset uten å havne i gjeld til noen, er det fort gjort å haste gjennom denne hallen i et raskere tempo enn det fortjener. Vi løste dette problemet ved å betale et pund til en guide for at han ikke skulle være vår guide. Kanskje ikke noen gullkantet avtale for vår del, men vi fikk ihvertfall gå i fred innenfor komplekset.

På baksiden av pyramiden er det en liten bygning, serdab, som inneholder en kopi av en trestatue av Zoser. Denne skulle gjøre det mulig for Zoser å kommunisere med utenomverden etter sin død. Bygningen har ingen åpninger, men det er boret to hull i veggen slik at det er mulig å titte inn for å hilse på kongen.

Tetis pyramide

Utenom trappepyramiden er det få pyramider som er noe imponerende syn fra utsiden. I tiden etter at pyramidene på Giza var bygget og frem til det gamle riket gikk under ble det etterhvert knapt med ressurser til byggingen. Derfor er flertallet av pyramidene bygget av steiner av tørket leire, noe som er langt mer utsatt for tidens tann enn de flere tonn tunge steinene som ble brukt på Giza. Resultatet av dette er at mange av pyramidene i realiteten bare ser ut som noen store steinhauger. Men dette forteller ingenting om hva som skjuler seg på innsiden.

Tetis pyramide, en av de siste pyramider som ble bygget, er ikke noe unntak fra dette. Pyramiden ligger like i nærheten av Zoser komplekset, og i motsetning til trappepyramiden hadde vi mulighet til å gå inn i denne. I likhet med Kheopspyramiden er det også her like før man må ned på alle fire før man kommer inn i selve gravkammeret. Selve gravkammeret i Tetipyramiden er derimot mer interressant, med alle veggene som er dekket med hieroglyfer.

Ptah Hoteps grav

Saqqara er et stort område, og har langt flere graver og pyramider enn det vi noengang fikk oversikt over, men vi hadde heller aldri noen ambisjon om å rekke over alt. Men en grav bestemte vi oss for å se før vi ba Sami om å kjøre oss hjem, nemlig Ptah-Hoteps grav. Ptah-Hotep og hans far Akhti-Hotep, som hadde sin grav ved siden av, var høyt verdsatte jurister under det 5. dynasti (2465-2323 f.kr), og selv om gravene deres ikke er pyramider kan de by på noen fresker som skal være de best bevarte i Saqqara.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Blogglisten