onsdag 19. mai 2010

Maten i Lisboa

Fritert kongefisk
Kaffe med melk er ikke å forakte på en regnværsdag
De fleste måltidene vi spiste gikk på firmaets regning, så her blir ikke smaken vurdert opp mot prisen, bare spist uten bekymring. Måltidene var også satt opp på forhånd, slik at vi sjelden fikk velge fritt fra menyen. Likevel er det ofte en god ting å bli servert ferdigkomponerte måltider når man skal sette seg inn i en ny matkultur.

Ølet som ble servert var for det meste Super Bock eller Sagres. Begge er av den lyse typen som smaker greit så lenge den er kald nok. Det kreves en bedre ølkjenner enn meg for å merke forskjell på disse ølmerkene. Det billigste vi var for å nyte en halvliter var på terrassen utenfor nasjonalteateret på Rossio. Der ble vi server seidler fylt til randen for 2 euro. 2 euro er ikke langt unna hva man betaler for øl andre steder også, men størrelsene på halvliterne varierer ganske mye.

I likhet med i de fleste søreuropeiske land er kaffe her det samme som espresso. En kaffe med melk på O'Lirio kostet 1,70 euro, noe som gjorde godt på en regnværsdag.

Et gjentakende trekk ved flere måltider var at ble servert noen appetittvekkere før måltidene. Det er ikke godt å si hva denne maten er, men jeg kan gjette på at det er boller av most fisk, potet og kjøtt i ulike varianter. Man betalerer visstnok for kun for det man spiser av dette, ikke hva man blir servert, så ikke trykk innpå hvis det ikke faller i smak.

Lørdagens lunsj spiste vi et stykke opp bakkene mot Chiado, litt vest for sentrum, på en restaurant som het Cervejaria Trindade. Det romslige lokalet hadde visstnok tidligere vært et kloster og siden bryggeri, og var pent dekorert med mosaikk på veggene. Maten vi fikk var ulike småretter med særlig innslag av sjømat, bl.a. en blekksprutsalat og marinerte reker. Ingenting å utsette på maten. At det var ganske mye igjen av blekksprutsalaten da vi gikk derfra er nødvendigvis ikke kokkens feil.

Lørdagens middag spiste på en restaurant/nattklubb i bydelen Belem med navnet BBC (står for Belem Bar & Club eller noe sånt). Lokalet ligger ensomt til helt nede ved elven og har sannsynligvis hatt et mer funksjunelt kall i sitt tidligere liv. Restaurantdelen er plassert langs et panoramavindu med utsikt mot elven og 25. april broen, påfallende lik Golden Gate. Første rett var en nydelig skalldyrsuppe med en passende hvitvin. Hovedretten var roastbiff med en veldig god egg/sopp-suffle-greie og en ikke mindre god rødvin. Desserten var en ostekake som på en verdig måte måte avsluttet middagen. Det kan ofte være grunn til være skeptisk når noen forsøker å kombinere mat og annet uteliv, men her gikk det ihvertfall ikke på bekostning av maten. Det eneste vi syntes var litt merkelig var at vi i tillegg til smør ble utdelt leverpostei (!) til å smøre på rundstykkene. På restaurantspåket heter det sikkert pate. Det viste seg etterhvert å være ganske vanlig på andre restauranter også.

Etterhvert tok nattklubben over lokalet, og volumet på musikken ble skrudd opp. Det ble sagt et og annet om personalets evner til å mikse drinker, men de skal ikke beskyldes for å være gjerrige på de edle dråpene. Decilitermål fantes ikke, og det kan være grunn til å tro at gin er billigere enn tonic i Portugal. En drink som blandes 50/50 må regnes som en tynn drink her om kring. Jeg valgte å ta en relativt tidlig kveld, særlig hvis det som sies om at nattklubber her om kring først fylles ved 3-4 tiden er sant, og ble med den første drosjen til hotellet ved halv to tiden.

Det eneste måltidet vi spiste etter eget valg og regning var en lunsj på Solar dos Bicos nær Praca de Comercial. Jeg måtte først prøve ut en grønnsaksuppe suppe jeg hadde lest om som ble kalt Caldo Verde. Den smakte ok, men var ikke spektakulær. Bedre var friterte fileter av kongefisk (eller hva nå kingfish heter på norsk), som jeg ble servert etterpå, servert med sitron, salat og kokte poteter. Av rettene de andre spiste kan nevnes sardiner, kyllinggryte og restaurantens spesialvariant av bacalao. Restauranten er et bra sted for å spise enkel og god tradisjonell mat. Kelneren var også hyggelig og hjelpsom, men gikk av og til litt vel fort frem.

Middagen på søndag ble igjen arrangert i fellesskap på en restaurant i Chiado med navn Sacramento. Denne restauranten er relativt stor i et kjellerlokale. Det fantes også et barområde med sofaer og salongbord. Forretten var noen brett på deling med salami, ost og salat, hovedretten var en fantastisk sverdfisk, mens desserten var en sjokoladefondue med frukt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Blogglisten