mandag 26. mars 2018

Griffith Park and Observatory

En by om kvelden med masse lys. I forgrunnen en kuppelformet bygning som også er delvis opplyst.
Natten senker seg over Los Angeles, sett fra Griffith Observatory.

Et av de beste utsiktspunktene over Los Angeles finner man ved observatoriet i Griffith Park. Denne parken, som dekker et stort område av åser mellom Hollywood og Burbank, starter kun noen få kvartaler unna motellet vårt, så vi tok bena fatt.

En bred sti med trær hengende over. 3 mennesker går på stien. I bakgrunnen skimtes en hvit bygning med grått kuppelformet tak.
På vei oppover åsen.

Den laveste delen av parken er kun en smal arm som strekker seg langs bilveien, men parken blir bredere og stien brattere etter hvert som man går. Det er en pent opparbeidet naturpark med brede stier, og med rasteplasser og lekeplasser underveis. Og det er åpenbart et populært turområde på en søndag ettermiddag.

Utsikten over Los Angeles kommer frem etterhvert som man kommer høyere. Samtidig ser man at observatoriet, som er godt synlig fra store deler av byen, stadig kommer nærmere.

«Hollywood» stavet med store bokstaver langs en åsside.
Hollywood-skiltet er godt synlig også herfra.

Det er gratis å komme inn i selve bygningen, som er et forseggjort astronomimuseum. En billett til planetariet kostet 6 dollar, noe som var vel verdt pengene. Husk ID når du kjøper billett. Planetariet er et kuppelformet rom med noen usedvanvlig behagelige stoler som gjør det mulig å se på filmen som utspiller seg på det hvelvede taket. Det lønner seg å komme tidlig for å få plass på de bakerste benkene, men vi så greit fra tredje rad også. De repeterte tre ulike forestillinger over hele dagen. Vi så Centered in the universe, som tok for seg astronomiens historie og hvordan oppfatningen av jordens rolle i universet utviklet seg siden grekernes filosoferinger og frem til i dag.

Den egentlige grunnen til å reise hit er for mange utsikten, som særlig rundt solnedgang er svært vakker. Mens himmelen skifter farge ser man at lysene tennes nede i byen, noe som har blitt foreviget på mangt et minnekort.

For å komme ned igjen tok vi en taxi. Mobildekningen var dårlig, så Uber ble vanskelig å bruke her oppe. Det kostet oss 30 dollar å komme ned til Downtown, med taksameteret av...

Utsikt over en stor by med hovedsakelig lave bygninger. En samling av skyskrapere midt i bildet.
Utsikten over Los Angeles, før mørket faller på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Blogglisten