søndag 22. mai 2011

Fira

Utsikt over Fira
Gågate i sentrum av Fira

Santorinis største by ligger ligger midt på kalderaen, byr på både fantastisk utsikt og smale bygater, og er knutepunktet for all infrastruktur på øya. Med sin størrelse har den også plass til reisende med ulike budsjetter, men det er også her det er mest trafikk og trengsel i gågatene.

Når man ankommer Fira fra "baksiden", noe de aller fleste gjør, kan man lure på om man har kommet til riktig sted. Få av postkortmotivene ligger i denne delen av byen som domineres av to parallelle bilveier hvor all biltrafikken på Santorini tydeligvis må presses gjennom. Dette er den "matnyttige" delen av byen med bussterminal, dagligvarebutikker, apoteker og elektrobutikker. Backpackere vil også sette pris på fergekontorer, vaskeri og mat og overnatting til overkommelige priser.

Med små barn på slep forsøker man derimot å komme seg oppover gatene og bort fra trafikken til man kommer til de smalere gågatene som er gjeldende i resten av byen. Der dominerer den mer ordinære turistshoppingen med klær, souvenirer og gullsmeder.  Når man har passert bakketoppen kommer man til calderaen, den gamle kraterveggen som har gjort Santorini berømt. Det kan til å begynne være vanskelig å se utsikten fordi så mange overprisede restauranter har gjort beslag på den, men hvis man går nedover veien mot den gamle havnen eller sørover mot katedralen finner man noen fine utsiktspunkter. Det er jo her den kykladiske arkitekturen virkelig kommer til sin rett, hvor det ser ut som husene er bygget oppå hverandre og det kan være vanskelig å vite hvor den ene bygningen slutter og den neste begynner. Men det skal også sies at dette strøket har blitt såpass fancy at det etterhvert begynner å miste sjarmen. På en måte har jeg mer sansen for miljøet øst for bilveiene, hvor hotellet vårt ligger, selv om man her ikke har det blå havet som bakgrunn.

Fordi byen både er attraktiv og har alle praktikaliteter plassert her har det ikke vært mulig å unngå denne byen på noen av våre tre turer til Santorini i 1999, 2002 og 2010, men vi har kun hatt en overnatting her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Blogglisten