søndag 9. juli 2017

Elafonisi

Panoramabilde av en grunn lagune med grønt vann. Lav ås i bakgrunnen.
Lagunen i Elafonisi

På Kretas sørvestlige hjørne ligger en strand som kanskje er øyas mest kjente, Elafonisi. Den kan virke som en krysning mellom Skagen, hvor møtet mellom to hav skaper en stor sandbanke, og en klassisk sydhavslagune, med hvit sand og grønt, krystallklart vann.

Vi hadde egentlig tenkt å ta båt til Elafonisi fra Paleochora tidligere i uken, men mye vind gjorde at vi måtte endre på disse planene. Dermed ble det til at vi reiste hit den siste dagen vi hadde bil. Faktisk er det nok raskere å komme seg hit med båt, for skal man hit med bil må man kjøre et godt stykke innover øya før man kan svinge sørover mot kysten igjen. Det finnes riktignok en kystvei som skal være kortere, men den fikk vi klar beskjed fra utleiefirmaet om at vi ikke måtte kjøre fordi veien var for dårlig.

Den lange veien var ikke all verden å skryte av den heller, men man får jo med seg masse spennende landskap og fine landsbyer underveis. Vi fikk dessverre ikke anledning til å stoppe i noen av disse byene. Vi prioriterte å la de i baksetet sove i fred.

Vel fremme ved Elafonisi fant vi ledig parkering etter å ha kjørt det siste stykke på en jordvei som truet med å punktere alle dekker som kjørte på den. Utrolig at det faktisk ikke skjedde.

Vi kom frem til stranden kl. 12, og allerede da var det rimelig fullt under parasollene. Det var god plass på stranda ellers, men utleiere av parasoller hadde tydeligvis begrenset plass å boltre seg på. Vi fikk snappet den siste parasollen på det andre feltet vi prøvde på, og fikk presset plass til 4 solsenger under den for 20 euro. Blodpris! Parasollene sto forøvrig så tett at sola knapt slapp gjennom. Folk som ikke er avhengige av å leie parasoller har det nok bedre på Elafonisi.

Vi så ingen tavernaer direkte på stranden, men det var en del kiosker rundt om kring hvor man fikk kjøpt enkel mat og drikke. Dusjene var plassert lenger inn på stranden enn ellers, og toalettene kostet 50 cent å bruke. Området er tross alt et naturreservat, så man må nok bare godta at ting er litt annerledes her omkring.

Sett bort i fra parasollforviklingene er Elafonisi en veldig spennende strand. Det er rett og slett en sandbanke mellom fastlandet og en øy, og naturen har skapt en langgrunn og stille lagune med varmt vann. Det er nesten som å bade i et svømmebasseng. For det meste er bunnen ren sand, med noe sjøgress enkelte steder. Vannet er krystallklart. Stranden er forøvrig kjent for å ha rosa sand. Dette virket noe oppskrytt, da vi måtte se godt etter for å finne noe rosaskjær i bølgeskvulpene.

Halve bildet har fri sikt mot vannet, andre halvdelen er skygget av parasoller.
Man må være tidlig ut for å sikre seg solsenger.


Små bølger som slår mot stranden. Rosa sand kan skimtes under bølgene.
Vi måtte se godt etter for å skimte den berømmelige rosa sanden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Blogglisten