tirsdag 4. mai 2010

Tempelkomplekset i Karnak

Inngangspartiet til Amon-tempelet i Karnak-komplekset, flankert av sfinkser med geitehoder
Obeliskene etter Tuthmoses I og Hatshepsut sett fra søylehallen
En drøy kilometer nord for sentrum av Luxor ligger tempelkomplekset Karnak, som er det mest imponerende byggverket i Luxor. Komplekset ble påbegynt av Tuthmoses I på 1500-tallet f.kr., men konger fra flere dynastier har i de følgende århundrene bidratt med påbygg. Hele komplekset er mer enn en kilometer langt, og det er heller ikke spesielt smalt.

Den best bevarte delen av komplekset er Amon-tempelet, som ble bygget av Seti I og Ramses II. En allé av sfinkser med geitehoder leder deg til inngangen til dette tempelet. Et av høydepunktene i dette tempelet er den store søylehallen, hvor man virkelig kan gå seg vill mellom de store og vakkert dekorerte søylene. Det var forøvrig her James Bond hadde et av sine oppgjør med Jaws i Spionen som elsket meg.

Lenger inne i komplekset står to obelisker på over 20 meter som er etterlatt av Tuthmoses I og Hatshepsut. Tuthmoses III har også hatt flere obelisker på det samme stedet, men disse har siden blitt fraktet til store byer rundt om i verden, som Istanbul, London og New York, hvor de er store turistattraksjoner i dag.

Turistmengden i Karnak er stor, selv i de trange tidene for turistnæringen som vi opplevde. Fordelen med dette er at det da blir færre hasslere per turist, og i de mest sentrale delene av Amon-tempelet kunne vi stort sett gå i fred. Kom vi derimot til de roligere delene av komplekset var det alltid noen som prøvde seg. Vi måtte til slutt ut med et par pund i baksheesh, uten at jeg i ettertid kan huske hva vi fikk i gjengjeld for dette.

Etter at vi hadde sett Karnak var vi ferdige med den historiske delen av reisen. Heretter skulle vi bare kose oss. :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Blogglisten