søndag 22. mai 2011

Mer om Santorini

Santorini fikk sin nåværende geologiske form etter det som kanskje var det kraftigste vulkanutbruddet i historisk tid og som regnes blant årsakene til den minoiske kulturens undergang på Kreta. Når man i ettertid har bygget byer med små, hvitkalkede kubiske hus på kanten av krateret, kalderaen, kan øya by på en spektakulær skjønnhet som bare må oppleves. I tillegg til de vakre byene Fira og Oia er det nok av opplevelser til å slå i hjel et par dager, som vulkanen Nea Kameni, kulturminner fra antikk og minoisk tid eller naboøya Thirasia. Baksiden er at denne ikke alt for store øya har blitt til virkelighetens Bethselamin, som mottar flere turister enn det egentlig er plass til. Derfor kan det være lurt å unngå høysesongen, og gjerne også mellomsesongen, når man reiser til Santorini. Santorini er ikke det beste stedet for en badeferie, så hvis man ikke skal øyloffe er det lite man går glipp av ved å reise utenfor sesongen.

Turistkatalogene skryter av Santorinis sorte strender. Den eneste stranden vi har testet selv er den rødsandete Red Beach, som var enn bedre naturopplevelse enn badeopplevelse. Man skal uansett ikke la seg lure til å tro at strendene på Santorini er de beste i Hellas. Særlig hvis man skal bo i de peneste byene som Fira og Oia, som ikke akkurat har noen enkel vei til kysten, vil man ikke angre på at man har bestilt et hotell med svømmebasseng etter en lang og varm dag med utflukter.

Med flere direkte flyreiser fra Norge er Santorini det beste utgangspunktet for øyloffing på Kykladene, men hvis man skal utenfor den vanlige lysløypa Paros - Naxos - Ios - Santorini bør man studere fergerutene ekstra grundig. Vi var en gang nær ved å miste flyet hjem da det plutselig viste seg at den planlagte fergen fra Mykonos ikke gikk likevel. På Greek Travel Pages får du bra oversikt over fergerutene.

Vi har vært på Santorini 3 ganger, i 1999, 2002 og i 2010. Vi har nok gjort mesteparten av øya nå, men på grunn av flyrutene hit er det fort gjort å havne her igjen på vei til andre øyer. Til tross for gjentatte besøk og stor mengde turister slutter vi ikke å la oss sjarmere av denne særegne øya.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Blogglisten