mandag 10. mai 2010

Søndag formiddag, Alfama og festningen

Trikkeholdeplass nær det høyeste punktet på Alfama
2 tårn inne på festningen
Skrivende stund: 10. mai, langt på natt, hotellet

Jeg måtte spise frokost alene ganske lenge før enkelte kolleger langt om lenge dukket opp i varierende form etter gårsdagens fest. Etter en stund fikk vi organisert en gjeng som ville reise opp til Alfama og se på festningen der og utsikten derfra. Vi gikk ned til Rossio for å ta trikken derfra. Trikkene som kjører opp i åsene er av Kardemommeby-typen og stammer visstnok fra før 1. verdenskrig, men de klarer likevel å skrangle seg opp de bratte og smale gatene. Turen kostet 1,40 euro. Vi gikk av trikken ved en utkikksplattform på linjens høyeste punkt. Etter å ha knipset noen bilder av utsikten mot elven og videre østover gikk vi videre oppover åsen. Alfama ligger på en ås like øst for sentrum og er den eldste bevarte delen av Lisboa. Bydelen er sjarmerende, om ikke en smule shabby, men det er også her turismen setter sterkest preg på gatebildet.

Billetter til festningen selges i et overfyllt lokale for 5 euro, men det tok ikke så langt tid for en kollega å skaffe billetter til alle.Vi gikk først langs brystvernet rundt festeningen og hadde veldig god utsikt over sentrum av byen. Senere gikk vi inn i festningens indre deler, gikk opp i tårnene og langs labyrintiske murer. Opplevelsen av festningen er best hvis man ikke vet at den ble ødelagt av jordskjelvet i 1775 og ble ikke bygget opp igjen før på 1930 tallet. Puritanere vil nok kalle hele greia en real fake.

På vei ned mot sentrum kjøpte jeg en Ronaldo trøye til Brage for 12 euro. 2 minutter senere gikk vi forbi en annen butikk hvor den samme drakta ble solgt for 7,50. Sånt skjer. Det er nok en grunn til at jeg er blant utviklerne og ikke selgerne i følget. Vi havnet etterhvert på Praca de Comercial, den samme plassen hvor vi blåste og regnet bort i går. I dag var det langt bedre vær, omtrent som en litt rufsete norsk sommerdag. På plassen gjorde man klar til at Paven kommer på tirsdag, og det var bygget opp en scene, lydanlegg og tusenvis av sitteplasser.

Vi spiste lunsj på en fiskerestaurant like i nærheten som het Solar dos Bicos. Jeg måtte først prøve ut en grønn suppe av spinat jeg hadde lest om som ble kalt Caldo Verde. Den smakte ok, men var ikke spektakulær. Bedre var friterte fileter av kongefisk, som jeg ble servert etterpå, servert med sitron, salat og kokte poteter. Av rettene de andre spiste kan nevnes sardiner, kyllinggryte og restaurantens spesialvariant av bacalao. Restauranten er et bra sted for å spise enkel og god tradisjonell mat. Kelneren var også hyggelig og hjelpsom, men gikk av og til litt vel fort frem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Blogglisten